10 d’abril, 2009

SANT SALVADOR DE LES ESPASES

Si aneu a Sant Salvador de les Espases i llegiu en el llibre de visites, veureu que un grup de peregrins de l'Associació de Fills i Amics del Burés, han deixat la seva signatura en el lloc. La veritat que de peregrins no en tenim gaire pinta, tot i així, hem fet una bona caminada, i a més hem tingut la sort de trobar la petita ermita oberta, gràcies a la presencia de varis membres del grup d'Amics de Sant Salvador de les Espases, els quals ens han atès molt cordialment.



L’ermita de Sant Salvador de les Espases esta situada dintre del terme d’Esparreguera (Baix Llobregat) tot i que pertany a la parròquia Santa Maria d’Olesa de Montserrat des del 1868. Es troba dalt de la muntanya de Sant Salvador (420 m), sector de la Serralada Prelitoral a l'esquerra del Llobregat, entre els torrents de l’Espluga i de Sant Salvador, i per davant del massís de Montserrat (on el riu forma entre ambdós blocs el congost del Cairat). És l'antiga església del castell conegut com a “Rocha de Spaa” en els documents antics, i castell de les Espases en els del segle XII i posterior; una edificació que formava part dels punts de defensa de la Marca Hispànica, el qual ja era esmentat l’any 895, quan fou cedit a l'església de Vic. Des del 992 canvià de senyor i es vinculà després al castell d'Esparreguera, fins que el 1351 passà a propietat dels priors i després abats de Montserrat. Del castell, només en resten els fonaments de la torre a la roca que corona el cimal. La capella de Sant Salvador és coneguda des del s XI i fou reconstruïda al s XVI. Des del 1352, que començaren a tenir-ne cura els consellers de Manresa, prengué el caire de santuari. Fou abandonada el 1715 i restaurada el 1784. La darrera restauració important feta al santuari i casa de l'ermità tingué lloc el 1929, per iniciativa del pare Joan Solà. El 1970 fou constituïda a Olesa de Montserrat l'associació dels Amics de Sant Salvador, que vetlla pel seu manteniment.

Amics de Sant Salvador de les Espases
08640 Olesa de Montserrat
Tel. 93/ 778 03 07



Fotografia del grup

La sortida la fem des de la urbanització de can Serra

Després de passar el coll de Bram, deixem enrere les Roques de l'Afrau i arribem a Sant Salvador de les Espases

Avui, dia de Divendres Sant, hem trobat l'ermita oberta

Així, hem fet una visita que en altres dies no es possible

Des del pati d'entrada, hi ha unes bones vistes dels voltants

A la part de sobre l'ermita, i trobem un habitacle que serveix de refugi als caminants

Es pot pujar per unes escales a la part alta del cim, on es diu que hi havia l'antic Castell de les Espases

El Grup d'Amics de Sant Salvador, ens han convidat a entrar en el local que tenen annex, on hem pogut prendre un cafè, i signar en el llibre de visites

Detall de la campana de l'ermita, sempre custodiada per algun dels membres del grup