12 d’octubre, 2007

EL 12 D’OCTUBRE

Aquest dia per uns és el Dia de la Festa Nacional, fins a fa poc Dia de la Hispanitat i abans Dia de la Raça, on es commemora la data que l'expedició de Cristòfol Colón va arribar a les costes d'una illa americana, en 1492. El 12 d'Octubre, s'ha considerat com un dia memorable perquè a partir de llavors es va iniciar el contacte entre Europa i Amèrica.
Per altres el 12 d'Octubre és el Dia de la Resistència Indígena, on és fa un homenatge als que van sofrir les conseqüències d'aquell imperi espanyol, de la creu i l'espasa.
També és el dia de l'onomàstica de la Verge del Pilar, patrona de la Hispanitat i de la ciutat de Saragossa en particular. La capital aragonesa, celebra en aquests dies les seves festes patronals.
Com és pot apreciar hi ha celebracions per a tots els gustos, pro realment molt equidistants, unes de les altres.

Perquè parlo de tot això?
La qüestió és molt fàcil, ja que tot pensant en el Dia 12 d'Octubre, m'han vingut al pensament un altre acte, que és duia a terme aquí al barri i els records d'aquest, m'han acostat a la meva infantesa. El Dia 12 d'Octubre, el poble de Castellbell i el Vilar celebrava el Dia de Lluita contra el Càncer; llavors a cada barriada s'instal·lava una mesa petitòria, per tal de recollir donatius. Per als més joves era un dia d'enrenou, ja que anàvem tot el dia amunt i avall posant banderetes a tort i a dret, amb la típica guardiola per recollir els diners.
Com a mostra un parell de fotografies de les meses petitòries.

Fotografia presa davant de cal Carnisser. Podem veure a: Josep Lluís Campoy, Antoni Galdeano, Pedro Martínez "Peri", Sra. Xixons, Pepita Serra, Sra. Carrillo, Sra. Pardell, Isidre Torras.

Fotografia presa davant de la porteria de la fàbrica. Podem veure a: Montserrat Enrich (pubilla), Mercè Ibañez, Pepita Serra, Teresa Pardell, Angelina Pellicer, Núria Pallàs, Mercè Fernández, Jaume Torras, Albert Pericas, Joan Frontera, Jordi Torras, David Riera, Jordi Escales, Clara Pericas.
A totes les persones de las fotografies les coneix-ho, pro la meva mala memòria fa, que no recordi tots els noms, si algú els sap solament els té que dir i els posaré.