27 de setembre, 2009

EL GORRO FRIGI-MONTSERRAT

Avui varis membres de l'Associació de Fills i Amics, han fet l'ascensió a un dels més bells miradors montserratins; el Gorro Frigi, de 1152 metres d'altura.
Amb una excursió circular que dona tota la volta al Gorro Frigi, hem pogut gaudir de camins bons, de llocs sense camí, i d'una mica d' emoció a l'hora d'afrontar la part final del cim, seguint la primera via d'escalada (Via Normal al Gorro Frigi). Avui dia aquesta ruta resta equipada amb cadenes i cable de seguretat, per la qual cosa el recorregut és més semblant a una ferrada, que no pas, a una via d'escalada.


La Pili

En Juanin

L'Anna i la Chari

La Pepi el Joan

El grup al cim del Gorro Frigi, al fons el monestir de Montserrat. Anna, Chari, Pili, Juanin, Pepi, Joan i el que fa la foto, en Josep Anton



UN XIC D'HISTORIA

Un parell de membres de l'Associació de Fills i Amics del Burés, en Joan Frontera i JA Pallàs, han assolit el cim del Gorro Frigi (1152 metres. Montserrat)


El sector de Gorros, es troba davant del monestir. Els seus monòlits semblen sentinelles que vigilen el pas constant de turistes, religiosos i muntanyencs. La zona la formen diversos monòlits de roca: la Gorra Marinera, les Magdalenes i el mític Gorro Frigi. Totes les vessants de cada monòlit, es troben farcides de vies d'escalada d'entre 30 i 180 metres de longitud; el Gorro Frigi és el que té les vies més llargues i espectaculars, pro també és un dels més fàcils de pujar per la seva via normal.


El dia de Sant Jordi de l'any 1994, un grup de Torredembarra col·locà al Gorro Frigi aquesta enorme bandera catalana, petit fragment de la que un any anterior havien confegit a la seva vila i estès al llarg de vuit-cents metres de la platja.
**************

Un Gorro Frigi és una espècie de caputxa, de forma aproximadament cònica però amb la punta corbada, confeccionat habitualment amb llana. Aquesta peça, ha tingut una estranya història. Suposadament, el seu origen es troba en la regió de Frígia, Àsia Menor, en l'actual Turquia. En el segle XIX, el gorro frigi es consagra definitivament com a símbol internacional de la llibertat i del republicanisme. Durant els segles XIX i XX, ha estat utilitzat com símbol en diverses repúbliques. En l'actualitat figura, com símbol de la llibertat, en l'escut de diverses nacions americanes, com Argentina, Bolívia, Colòmbia, Cuba, Haití, Nicaragua, El Salvador i Paraguai, així com escuts de províncies argentines actuals.


S'ha pensat que la barretina catalana pot tenir el seu origen en el gorro frigi, ja que la seva forma és pràcticament idèntica.



L'Edu també va fer el Gorro Frigi (Març del 2007)

L'Anna també va fer el Gorro Frigi (Juliol del 2007)


Algú més ha fet el Gorro Frigi?

si es així, i ens envia la fotografia la posarem a la pagina.

Si no ho as fet i el vols pujar, solament o tens que dir i t'acompanyarem amb molt de gust....