01 d’octubre, 2008

EL PONT NOU

Corria per allà l'any 1877, o sigui fa quatre dies, quant el transit per carretera era cada vegada més intens, tant per l'increment de les activitats de la Fàbrica de can Burés, com per la posada en marxa de can Borràs i l'ampliació de les fàbriques de la Bauma, amb tot això, era indispensable la rectificació del camí de carro de Monistrol a Manresa. En aquest any Burés redacta una exposició perquè fos presentada a la Diputació Provincial, amb la inclusió d'un gran nombre de signatures de propietaris d'aquesta contrada. Es demanava que el camí esmentat es transformes en carretera provincial i fos inclòs en el pla de carreteres.
Aprovat el projecte, la Diputació acorda dividir el pla en dues seccions; la primera d'Esparreguera a Monistrol i la segona de Castellbell a Manresa; per la construcció d'aquest últim tram es feren dos grups; un la esplanació de la carretera i l'altre la construcció del Pont Nou de Castellbell sobre el riu Llobregat. La construcció de dit pont va començar a les primeries del mes de març de l'any 1893, i l'obra la va dur a càrrec el contractista Vicenç Planella, per la quantitat de 29.000 duros.
Despres de molts entrebancs durant les obres, el pont fou inaugurat el dia 27 d'octubre de l'any 1884. S'organitzaren un seguit d'actes a càrrec dels Burés, el marquès de Castellbell i Frederic Ricard, per tal d'obsequiar a la comisso de la Diputació Provincial. Aquest any, farà 124 anys de la inauguració del Pont Nou.


Vista general del barri Burés a finals dels anys vint, amb el Pont Nou en primer terme abans d’ésser enderrocat durant la Guerra Civil (1939). Podem observar els medallons que hi havien entre arcs, amb la Creu de Sant Jordi, i les Quatre Barres Catalanes, que formen l’escut de la Diputació de Barcelona











Detall dels medallons

En el mes de gener de l’any 1939, el Pont Nou fou enderrocat per les tropes republicanes que s’arreplegaven en retirada pressionats per les tropes nacionals. La pressió d’uns i les presses dels altres van evitar la voladura del Pont Vell i la Fàbrica



Detall de la reconastrucció del Pont Nou. Any 1947

Alguns dels operaris que varen treballar en la reconstrucció del Pont Nou. Fotografia pressa el novembre de l'any 1947