09 de febrer, 2008

L'ESCLAFIT DEL 17 D'AGOST DE 2003

Un diumenge d'agost de 2003, el nostre poble va poder veure com en pocs minuts les forces de la natura es mostraven totalment desenfrenades. Era mig matí i semblava que el dia s'acabava, el cel s'havia tornat negre com la nit, fins i tot es varen encendre les faroles dels carrers. Llavors va començar tot; va arribar l'esclafit. Poques hores desprès, totes les emissores de ràdio i televisió es feien ressò del que ens havia passat i començàvem a sentir un fenomen meteorològic que pocs havíem sentit: ESCLAFIT.
Però què és un esclafit?
Un esclafit, és una mànega d'aigua molt més devastadora que els habituals bufaruts o remolins. Es tracta de desplomaments d'aire associats a situacions de forta inestabilitat, com ara tempestes o línies de torbonada, amb un diàmetre de pocs quilòmetres, que normalment duren pocs minuts, i que poden arribar a causar danys similars als dels tornados, ja que poden assolir velocitats de fins a 270 km/h.
Veient els efectes, t'adones que malgrat l'alta tecnologia que sembla dominar-ho tot, encara hi ha moltes coses que són molt més poderoses que nosaltres i que són realment difícils de controlar.
Aquí a la colònia Burés, els danys més greus van ser conseqüència de la caiguda d'arbres. Les fotografies, ens mostren l'estat en que va queda el baixador de la línia de tren dels Ferrocarrils de la Generalitat. Alguns cotxes també varen patir danys materials, per la caiguda de teules dels edificis pròxims. Aquest edificis tot i tindre assegurances prou cares, es van trobar que no cobrien els desperfectes ocasionats, ja que la caiguda de les teules va ser produïda per un fenomen meteorològic. Alhora de contractar aquestes assegurances, més val tindre quatre ulls i llegir molt bé la lletra petita, que normalment es molta.








1 comentari:

Ricard Kirchner Amor ha dit...

Bones:
Per fer un treball del Esclafit, m'agradaria obtenir dades méteo d'aquell dia, així com si algú li va entrar la pluja a casa( o sota cobert), la foto o la distància amb que va entrar i l'alçada del cobert.
M'agradaria per abans de Nadal del 2009
Moltes gràcies
Ricard KMirchner Amor
M'ho podeu fer arribar a: rkircham7-at-fis.ub.edu ('-at-' és l'arroba)