16 d’agost, 2008

ÀNECS DE COLLVERD

A prop del barri del Burés, no fa pas gaire temps era normal veurà els ànecs de collverd campa a l'ample del riu Llobregat, sobre tot a la zona entre els dos ponts (el Vell i el Nou); també eren molts els veïns que s'apropaven dalt del pont, per donar-lis les sobres dels rostolls de pa. Poc temps després, els ànecs es varen començar a veurà al llarg del canal de l'antiga fàbrica Burés. En algunes èpoques, si varen arribar a comptar una trentena d'exemplars. Alguns dels veïns dels pisos més propers al canal, solament tenien que obrir la finestra per deixar caure algun mossec i veurà com els ànecs competien en llargues corredisses, per ser els primers d'arribar a l'apreciat banquet. El temps ha passat i els ànecs de collverd s'han anat acostumant a la presencia humana, fins arribar a passejar-se per la Plaça Lluís Companys, en busca d'un que altre tos de pa.



L'ànec collverd (Anas platyrhynchos) és l'ocell propi de les nostres zones, i el humides més abundós. És el més gran i comú dels ànecs europeus.Es troba a tot l'hemisferi nord i és l'arrel de moltes races domèstiques.
La femella i els petits són de color bru, i el mascle adult té el cap i el coll de color verd (d'aquí el nom). Els adults tenen la taca alar o espill de color blau, més gran i conspicu en el mascle. El plomatge d'eclipsi del mascle (o sigui, el plomatge estival, fora de l'època d'aparellament) és semblant al de la femella, i es reconeix el mascle només pel color groc més viu del bec.
Són omnívors però en la seva alimentació tenen més importància les plantes (sobretot les terrestres) que en la d'altres ànecs.
A gran part d'Europa (gairebé tota excepte l'extrem nord i les muntanyes) hi és present tot l'any, i a Catalunya és fàcil veure'l sobretot a les zones humides del litoral i en alguns rius i embassaments de l'interior


Una femella d'ànec de collverd, buscant algun tros de pa pels voltants de la Plaça Lluís Companys, tot una atracció pels més joves